1 1 1 1 1

U prisustvu preko 1200 zvanica, u njemačkom gradu Düsseldorfu se održala manifestacija dodjele nagrade za održivost iz oblasti biznisa, privrede, nauke, proizvodnje, istraživanja, te partnesrkih gradova.

Manifestaciji je  prisustvovala  ,između ostalih,i njemačka kancelarka Angela Merkel te   bivši njemački predsjednik Christian Wulff.

Ime Travnika se također spomenulo na ovoj manifestaciji i to u oblasti partnerskih gradova. Naime, Grad Leipzig i Općina Travnik su ušli u uži krug za izbor održivih partnerskih gradova i bili su konkurenti za osvajanje nagrade svo do finalnog proglašenja. U ovoj oblasti pobjedu je odnijelo partnerstvo Bremen-Durban. Partnerstvo Travnik-Leipzig je ušlo u izbor 3 najbolja partnertva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta. Partnerstvo Leipzig-Travnik je i prošle godine dobilo nagradu jedno od 3 najbolja partnerstva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta. Također,partnerstvo Leipzig-Travnik je i ranije dobijalo mnoge prestižne nagrade. Jedna od bitnijih nagrada  je nagrada Europskog parlamenta za građansku saradnju u 2008. godini kada je  Općina Travnik bila  jedina Općina dobitinica ovog priznanja a da nije iz zemlje članice EU.