Dijaspora

Od kada postoji ljudski svijet, postoje i kretanje stanovništva sa jednog mjesta na drugo. Jednostavna potreba za boljim i drugačijim, napretkom i ugodnijim životom, izraz su stalne ljudske težnje za prosperitetom.
S druge strane ratovi i nemiri, su također veliki uzročnik kretanja stanovništva i njihova potreba za mirnijim i sigurnijim sredinama.
Migracije nisu samo, trendovi sa ovih prostora, nego se one dešavaju i u mnogo razvijenim zemljama, ali najviše su izražene u područjima zahvaćenim ratnim dejstvima, te zemljama sa slabijim ekonomskim statusom.

Za područje Bosne i Hercegovine i njenih susjeda gledajući u daleku prošlost može se reći da je tradicionalno migracijska i iseljenička zemlja. U posljednje dvije decenije razlozi su ekonomske prirode, što rezultira odlazak mladih i obrazovanih ljudi.

Razne analize pokazuju da danas blizu dva miliona osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u više od 50 zemalja diljem svijeta. Veza stanovništva sa matičnom zemljom je još snažna i velika, ali postoji bojaznost da druge i treće generacije budu smanjivale svoj interes za sredinu iz koje dolaze njeni preci. To je jedan od razloga zbog kojeg je Vijeće ministara BiH u proljeće 2017 donijelo dokument „Politika saradnje sa iseljeništvom“ a kako bi podstakli jedinice lokalne samouprave, kantonalne i entiteske nivoe vlasti da u svoje planove uključe saradnju sa BH dijasporom.

Općina Travnik, ozbiljno je shvatila ovu problematiku i od 01.07.2020. godine zaposlila osobu zaduženu za saradnju sa dijasporom. Cilj je da se formira baza podataka sa građanima koji žive van države BiH, te ostvari umrežavanje sa istima i pokušamo kroz zajedničku saradnju ostvariti i institucionalnu vezu između općine Travnik i naših sugrađana diljem svijeta.  Naravno, spremni smo i prihvatiti sve kritike, ideje, primjere dobre prakse i saradnje iz drugih sredina, a sve u u cilju razvoja i  stvaranja ugodnijeg ambijenta za življenje, a pogotovu osjećaja dobrodošlice naših građana prilikom dolaska u matičnu sredinu.

Svjesni smo činjenice da su najbolji ambasadori naše lokalne zajednice u svijetu, upravo naši sugrađani koji su se iz svojih ličnih razloga morali preseliti u drugu sredinu. Međusobnim uvezivanjem stvorit ćemo bolje uslove za očuvanje tradicije, kulture, otvorit ćemo nove puteve saradnje i podsteći privredna ulaganja na lokalnom nivou.

Drage Travničanke i Travničani, koji živite bilo gdje van BiH, molimo vas da popunite formular u prilogu, kako bi ova lokalna zajednica mogla raditi bazu podataka svojih sugrađanakoji žive i rade van granica BiH.

Za potencijalne investitore na području općine Travnik, naš Ured vam također stoji na raspolaganju i sa posebnim interesom ćemo biti vaš servis kroz općinsku administraciju u Travniku.

Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć ili savjet molimo vas kontaktirajte Stručnog saradnika za dijasporu, Jasmina Fajkić, +387 62 595 357 ili na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Općina Travnik u saradnji sa USAID projektom "Diaspora Invest"  sprovodi aktivnost mapiranja dijaspore. Drage Travničanke i Travničani, koji živite bilo gdje van BiH, molimo vas da popunite anketu koja se nalazi na linku ispod ovog teksta, kako bi ova lokalna zajednica mogla kreirati bazu podataka svojih sugrađana koji žive i rade van granica BiH. Anketa je kreirana u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH. Nakon što se kreira baza kontakata anketu će koristiti Općina Travnik i to isključivo u svrhu uključivanja dijaspore u lokalni ekonomski razvoj.

 

dijaspora anketa