DijasporaOd kada postoji ljudski svijet, postoje i kretanje stanovništva sa jednog mjesta na drugo. Jednostavna potreba za boljim i drugačijim, napretkom i ugodnijim životom, izraz su stalne ljudske težnje za prosperitetom.
S druge strane ratovi i nemiri, su također veliki uzročnik kretanja stanovništva i njihova potreba za mirnijim i sigurnijim sredinama.
Migracije nisu samo, trendovi sa ovih prostora, nego se one dešavaju i u mnogo razvijenim zemljama, ali najviše su izražene u područjima zahvaćenim ratnim dejstvima, te zemljama sa slabijim ekonomskim statusom.

Za područje Bosne i Hercegovine i njenih susjeda gledajući u daleku prošlost može se reći da je tradicionalno migracijska i iseljenička zemlja. U posljednje dvije decenije razlozi su ekonomske prirode, što rezultira odlazak mladih i obrazovanih ljudi.

Razne analize pokazuju da danas blizu dva miliona osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u više od 50 zemalja diljem svijeta. Veza stanovništva sa matičnom zemljom je još snažna i velika, ali postoji bojaznost da druge i treće generacije budu smanjivale svoj interes za sredinu iz koje dolaze njeni preci. To je jedan od razloga zbog kojeg je Vijeće ministara BiH u proljeće 2017 donijelo dokument „Politika saradnje sa iseljeništvom“ a kako bi podstakli jedinice lokalne samouprave, kantonalne i entiteske nivoe vlasti da u svoje planove uključe saradnju sa BH dijasporom.

Općina Travnik, ozbiljno je shvatila ovu problematiku i od 01.07.2020. godine zaposlila osobu zaduženu za saradnju sa dijasporom. Cilj je da se formira baza podataka sa građanima koji žive van države BiH, te ostvari umrežavanje sa istima i pokušamo kroz zajedničku saradnju ostvariti i institucionalnu vezu između općine Travnik i naših sugrađana diljem svijeta.  Naravno, spremni smo i prihvatiti sve kritike, ideje, primjere dobre prakse i saradnje iz drugih sredina, a sve u u cilju razvoja i  stvaranja ugodnijeg ambijenta za življenje, a pogotovu osjećaja dobrodošlice naših građana prilikom dolaska u matičnu sredinu.

Svjesni smo činjenice da su najbolji ambasadori naše lokalne zajednice u svijetu, upravo naši sugrađani koji su se iz svojih ličnih razloga morali preseliti u drugu sredinu. Međusobnim uvezivanjem stvorit ćemo bolje uslove za očuvanje tradicije, kulture, otvorit ćemo nove puteve saradnje i podsteći privredna ulaganja na lokalnom nivou.

Drage Travničanke i Travničani, koji živite bilo gdje van BiH, molimo vas da popunite formular u prilogu, kako bi ova lokalna zajednica mogla raditi bazu podataka svojih sugrađanakoji žive i rade van granica BiH.

Za potencijalne investitore na području općine Travnik, naš Ured vam također stoji na raspolaganju i sa posebnim interesom ćemo biti vaš servis kroz općinsku administraciju u Travniku.

 

Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć ili savjet molimo vas kontaktirajte Stručnog saradnika za dijasporu, Jasmina Fajkić, +387 62 595 357 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.