1 1 1 1 1

U Travniku je danas održana konferencija za novinare na kojoj je kao značajan sadržaj predstojećeg trećeg po redu sajma informacijskih tehnologija “IT Reboot” predstavljen projekat "Travnik - Digital Tax-Free City (DTC)".

Travnik će uskoro postati prvi "Digital Tax Free City" u Bosni i Hercegovini, što predstavlja sveobuhvatan plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta na području općine Travnik.

Općina Travnik ima namjeru kroz realizaciju navedenog projekta ostvariti svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva te stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za sve svoje stanovnike.

Prisutnim novinarima se obratio načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, koji je naglasio da putem prilagođene online platforme za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta, Općina teži ka smanjenju administrativnih barijera i omogućavanju jednostavnije i efikasnije registracije obrtnika.

Građanima ćemo ponuditi jednostavnu platformu koja će omogućiti elektronsko podnošenje zahtjeva i praćenje procesa obrade, šro će uveliko olakšati rad lokalne uprave, ubrzati postupke i omogućiti potencijalnim poduzetnicima lakši pristup tržištu.

Jedan od važnih koraka u okviru projekta, Općina Travnik u saradnji sa Općinskim vijećem, već je realizirala, na nedavno održanoj sjednici, donošenjem odluke o ukidanju taksi na osnivanje obrta, kako bi se osigurala pravna valjanost i provedivost.

Koncept "DTC" će biti javno dostupan od 15.11. ove godine, te će kroz inovativan pristup omogućiti građanima da besplatno registruju obrt digitalnim putem, čime se otvaraju brojne mogućnosti za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je kazao da će ova inicijativa značajno pojednostaviti proces registracije obrta, uštedjeti vrijeme i sredstva, te potaknuti novi poslovni entuzijazam među građanima, kao i da se očekuje povećanje broja registriranih obrta i rasta zapošljavanja.

“Vjerujem da će "DTC" postati model i za druge gradove, te da će potaknuti inovacije i rast u našoj državi. Sretan sam što sam danas ovdje da podržim ovaj značajan korak prema digitalnoj transformaciji Travnika, jer Travnik zaslužuje da digitalna revolucija krene upravo iz njega", poručio je Hadžić.

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović je predstavio raznovrsan i bogat program sjama IT Reboot vol.3.0, koji će se održati u periodu od 15. do 17. novembra, ove godine u Srednjoškolskom centru u Travniku, te naglasio da će ove godine vodeći stručnjaci iz oblasti IT-a i ekonomije iz BiH i regiona podijeliti svoja znanja i iskustva na interaktivnim panel diskusijama i razmatrati teme poput mikroekonomskih i makroekonomskih aspekata razvoja IT industrije.