1 1 1 1 1

U Srednjoškolskom centru u Travniku danas je svečano otvoren treći po redu sajam informacijskih tehnologija "IT Reboot” koji Općina Travnik organizira u saradnji sa Centrom za edukaciju mladih.

 

IT Reboot je već postao mjesto susreta i razmjene ideja iz oblast informatičkog sektora, a koji  se prvenstveno održava s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović  je na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorio sajam IT Reboot, te zvanično pustio u rad aplikaciju  “DTC”, čime je Travnik postao prvi Digital Tax Free City u Bosni I Hercegovini.

Građani u Travniku od danas imaju  mogućnost da besplatno registruju obrt digitalnim putem, čime su također ostvarene  brojne olakšice za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

Sve je ovo za mlade i zbog mladih. Stvorili smo jedan brend na koji Travnik mora biti ponosan. Eminentni stručnjaci  koji su  učestvovali u prethodnim sajmovima, kao i  oni koji su danas ovdje s nama  zasigurno su dokaz da smo na pravom putu.

Dodao je da je cilj Općine popularizirati informacijske savremene tehnologije, te da je poseban fokus usmjeren ka mladim ljudima, te da i današnja prepuna sala, interesovanje brojnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mjesto više koje se tražilo, govore sasvim dovoljno o potrebi kontinuiranih organiziranja ovakvih susreta.

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako IT Reboot  prema broju učesnika i vrhunskih predavača, ambijentu, raznovsrnim i korisnim događajima, ali i po interesovanju prevazilazi granice Bosne i Hercegovine.

“Na treće izdanje IT Reboot-a smo posebno ponosni iz više razloga. Prvi razlog je taj što smo u prethodne dvije godine uspjeli povezati i uvezati brojne i različite aktere, kada govorimo o različitim nivoima vlasti, zatim srednjim školama i fakultetima,  ekspertima iz oblasti IT indrustrije, poduzetništva i ekonomije. Također, ponosni smo što smo kroz takvu sinergiju uspjeli u Travnik dovesti ljude koji su lideri u svojim oblastima kako u BiH, tako i u region”, kazao je Arnautović.

Sajam traje do petka 17. novembra, a svi zainteresirani će imati priliku pratiti raznovrstan i bogat program koji se održava u Srednjoškolskom centru u Travniku uz vodeće stručnajke  iz oblasti IT-a i ekonomije iz BiH i regiona.

Prvi dan IT Reboota je posvećen predavanjima Svetlane Cenić i Jasne Pleho na temu umjetne inteligencije, a Katica  Čamber će večeras govoriti o  činjenicama o You Tube kanalima o kojima niko ne priča, a kao završni sadržaj današnjeg programa predviđen je interaktivni panel na temu “Žensko poduzetništvo i digitalno doba” u okviru kojeg će govoriti Maja Mameledžija, Jasna Pleho i  Emina Ganić.

Drugog dana Sajma predviđena su predavanja Nemanje Antića i Merseda Čamdžića, kao i drugi interaktivni panel na temu umjetne inteligencije  u kojem učestvuju Selma Fukelj, Adnan Mehremić i Nemanja Antić. Treći dan rezerviran je za expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000,00 KM